Tysk vår: med tåg i tre länder (inledning)

Text och bild: Per Nilson.

Femtonårige Benjamin Günst övar Mendelssohns violinkonsert i e-moll inför kvällens konsert i Schleswig.Femtonårige Benjamin Günst övar Mendelssohns violinkonsert i e-moll inför kvällens konsert i Schleswig.

Våren 2017 gjorde jag en nästan tre veckor lång resa i Tyskland med två avstickare till grannländer där tyska talas: till den schweiziska huvudstaden Bern, där det är majoritetsspråk, och till det franska Alsace, där det är minoritetsspråk.

I Tyskland har jag varit otaliga gånger men mestadels på genomresa eller med endast ett mål för ögonen. Nu skulle jag äntligen få resa i Tyskland, se några av de städer som jag hört så mycket om men aldrig sett.

Resans första etapp - Flensburg och Schleswig - var en körresa och avverkades med buss. Måndagen den 13 mars, när de andra körsångarna vände hemåt, begav jag mig till järnvägsstationen för att ta mig från Nästan-Danmark till Nästan-Schweiz, från en -burg till en annan. Tågäventyret kunde börja. Och när jag ändå befann mig i det europeiska land som har flest grannar (nio till antalet) - varför inte då låta kruset skumma över en aning och också bekanta mig med arkaderna i det gamla Bern och korsvirkesstäderna i Alsace? 

Under våren kommer jag att här på Kultur i öst/Tema Tyskland publicera porträtt av de städer och platser jag besökte. Så här ser ordningen ut:

1. Flensburg

2. Freiburg

3. Bern

4. Jungfraujoch

5. Colmar

6. Byar utanför Colmar (vandringsdag)

7. Strasbourg/Strassburg

8. Heidelberg

9. Worms

10. Speyer

11. Berchtesgaden

12. Regensburg

13. Berlin och Potsdam

Artiklarna kommer att publiceras allteftersom de blir klara (med början i februari 2018). Välkommen att följa med på resan vad det lider!

Strasbourg/Strassburg.Strasbourg/Strassburg.

Brunn i Berns gamla stad.Brunn i Berns gamla stad.