Tysk vår: med tåg i tre länder (inledning)

Text och bild: Per Nilson.

Femtonårige Benjamin Günst övar Mendelssohns violinkonsert i e-moll inför kvällens konsert i Schleswig.Femtonårige Benjamin Günst övar Mendelssohns violinkonsert i e-moll inför kvällens konsert i Schleswig.

Våren 2017 gjorde jag en nästan tre veckor lång resa i Tyskland med två avstickare till grannländer där tyska talas: till den schweiziska huvudstaden Bern, där det är majoritetsspråk, och till det franska Alsace, där det är minoritetsspråk.

I Tyskland har jag varit otaliga gånger men mestadels på genomresa eller med endast ett mål för ögonen. Nu skulle jag äntligen få resa i Tyskland, se några av de städer som jag hört så mycket om men aldrig sett.

Resans första etapp - Flensburg och Schleswig - var en körresa och avverkades med buss. Måndagen den 13 mars, när de andra körsångarna vände hemåt, begav jag mig till järnvägsstationen för att ta mig från Nästan-Danmark till Nästan-Schweiz, från en -burg till en annan. Tågäventyret kunde börja. Och varför inte låta kruset skumma över en aning när jag ändå befann mig i det europeiska land som har flest grannar (nio till antalet)? Arkaderna i det gamla Bern (en av Europas minst kända huvudstäder) och korsvirkesstäderna i Alsace lockade. 

Här på Kultur i öst/Tema Tyskland ska jag någon gång framöver publicera porträtt av de städer och platser jag besökte. Ursprungligen hade jag tänkt att det skulle ske våren 2018 men på grund av annat arbete har jag fått skjuta på projektet. Så här kommer i alla fall ordningen att se ut (såvida jag inte sänker ambitionsnivån, vilket väl vore sunt):

1. Flensburg

2. Freiburg

3. Bern

4. Jungfraujoch

5. Colmar

6. Byar utanför Colmar (vandringsdag)

7. Strasbourg/Strassburg

8. Heidelberg

9. Worms

10. Speyer

11. Berchtesgaden

12. Regensburg

13. Berlin och Potsdam

Artiklarna kommer att publiceras allteftersom de blir klara. Välkommen att följa med på resan vad det lider!

Strasbourg/Strassburg.Strasbourg/Strassburg.

Brunn i Berns gamla stad.Brunn i Berns gamla stad.