TJECKISKT: Dyk - en litterär jycke i Prag

Av Per Nilson.

År 2000, i samband med att jag gav ut Josef Čapeks barnboksklassiker Hundens och kattens äventyr på svenska, hälsade jag på hos författarens svärson och dotterdotter i Prag. De bodde i den villa i Prag där bröderna Čapek en gång levde (från 1925), närmare bestämt i den halva av huset som tillhört Josef och hans familj. Den andra halvan hade tillhört Karel Čapek. I dag heter gatan Ulice Bratří Čapků - Bröderna Čapeks gata. Det blev en mycket intressant och trevlig kväll. Mina värdar var mycket gästvänliga. Längst upp i villan hade Josef Čapek haft sin ateljé (han var också konstnär), och jag fick ta mig en titt där. Josef och Karel Čapek skrev och illustrerade berättelser och kåserier om hundar och katter, och rätt snart kunde jag konstatera att de båda brödernas forna hus fortfarande präglades av stor kärlek till djuren. En gång hade den berömda Dasjenka levt i huset, nu bodde Dyk här. Detta trasselsudd till jycke var uppkallat efter den store tjeckiske författaren Viktor Dyk. Här följer några bilder på Dyk och hans litterära miljö.

Dyk har vaknat till.Dyk har vaknat till.

Dyk och jag.Dyk och jag.

Dyk och jag vid Josef Čapeks skrivbord (det viktigaste kom med på bilden).Dyk och jag vid Josef Čapeks skrivbord (det viktigaste kom med på bilden).

Illustration av Josef Čapek ur "Hundens och kattens äventyr".Illustration av Josef Čapek ur "Hundens och kattens äventyr".

Karel Čapek och Dasjenka i trädgården (ur boken "Karel Čapek" av Eckhard Thiele).Karel Čapek och Dasjenka i trädgården (ur boken "Karel Čapek" av Eckhard Thiele).

Bröderna Čapeks hus i Vinohrady, Prag (ur "Karel Čapek" av E. Thiele).Bröderna Čapeks hus i Vinohrady, Prag (ur "Karel Čapek" av E. Thiele).

Bröderna Čapek i sin trädgård (ur "Karel Čapek" av E. Thiele).Bröderna Čapek i sin trädgård (ur "Karel Čapek" av E. Thiele).