Litauiska läckerheter (Litauisk resa, del 10/10)

Av Per Nilson

Kring årsskiftet 2013/14 gjorde jag en tio dagar lång resa till Litauen. Syftet med resan var att lära mig mer om landet, dess historia, kultur och levnadsförhållanden. Under hösten hade jag läst på om Litauens historia, sevärdheter och moderna förhållanden. Resan resulterade i totalt tio artiklar som publicerats här på Kultur i öst:

*Något om Litauens historia (del 1)

*Vilnius 1900-tal (del 2)

*Huvudstadens helgedomar (del 3)

*Vilnius – en bildberättelse (del 4)

*Några kyrkogårdar i Vilnius (del 5)

*Det judiska Vilnius (del 6)

*Besök i Klaipėda/Memel (del 7)

*Promenad i Kaunas (del 8)

*Besök i Druskininkai – Litauens sydligaste stad (del 9)

* Litauiska läckerheter (del 10)

-------------------------------------------------------------------

Den tionde och sista delen av "Litauisk resa" kommer att bli mycket kort. Ingen djupdykning i det litauiska köket, endast några bilder på litauisk mat och dryck som jag gillade.

Ar skanu? - Taip, skanu, ačiū. (Smakar det bra? – Ja, det smakar bra, tack.)

Gero apetito! (Smaklig måltid!)

Konditori-kiosk.

På Bazilijonų-gatan som sträcker sig västerut från Aušros Vartų (Gryningsporten) i Vilnius hittade jag en mycket enkel och trivsam restaurang som serverade litauisk husmanskost. Jag åt en sallad samt cepelinai som är ett slags kroppkaka. Cepelinai betyder zeppelinare, det är kroppkakans form som givit den dess namn.

Lunch bestående av cepelinai på en restaurang i Kaunas specialiserad på traditionella litauiska rätter.

På Savičiaus-gatan i Vilnius finns en mycket tilltalande liten restaurang, mycket charmig i all sin enkelhet och specialiserad på koldūnai. En guidebok beskriver den som den litauiska varianten av ravioli. Degkuddar med olika slags fyllning. Tillbehör: sur grädde. Giran som jag drack var tjockare än den jag tidigare druckit (ungefär som nyponsoppa). Ljuvligt god. Gira är en alkoholfri dryck (eller med mycket låg alkoholhalt) gjord på jäst råg. Mycket uppfriskande. I Ryssland och Ukraina heter samma dryck "kvass".

Skanaus! - Smaklig måltid!