Inget namnbyte från "VITRYSSLAND" till "BELARUS" i Vitrusland vid självständigheten 1991

Av: Per Nilson.

I en språkkrönika i DN, "Därför blev Vitryssland Belarus", skriver Anders Svensson, chefredaktör på Språktidningen: "Vid självständigheten 1991 tog landet Belarus som officiellt namn. Valet var ett sätt att distansera sig från Ryssland. I Sverige fortsatte dock majoriteten att tala om Vitryssland, en benämning som har funnits i svenskan sedan 1600-talet och som användes under sovjettiden." 

För att helt punktera risken för eventuella missförstånd: Ett vitrusiskt namnbyte från VITRYSSLAND till BELARUS vid självständigheten 1991 skedde aldrig.  

När det gäller Vitruslands officiella namn så ändrades det från "Belarusiska sovjetiska socialistiska republiken" till "Republiken Belarus" (där vitrusiskans "belaruskaja" entydigt betyder "belarusisk" - inte "vitrysk"!).

Såväl före självständigheten som efter har landet i vardagslag benämnts BELARUS både på vitrusiska och ryska. Att denna form användes i Vitrusland redan under sovjettiden, till exempel i vitrusiska tidningar, framgår av sökningar på nätet.

Så finns den tredje namnformen: BELOROSSIJA - som i direkt svensk översättning blir VITRYSSLAND. Denna namnform har, som Anders Svensson påpekar, funnits länge i svenskan. Under sovjettiden kom den att fungera som sovjetrysk benämning på Vitrusland, ogillad av vitruserna (inklusive den nuvarande regimen). Än i dag används den av en del ryssar liksom i ryska mediesammanhang. 

Summa summarum: någon namnändring i Vitrusland enligt mönstret VITRYSSLAND --->BELARUS har inte ägt rum.