Fotoalbum Lviv - bilder av en stad

Av Per Nilson. Foto: Jarek Malicki, Per Nilson.

Se även "Tema Lettland": Några septemberdagar i Riga
"Tema Rumänien": En resa i Galizien, Bukovina och Karpato-Rutenien sommaren 2007

Inledning

För några dagar sedan, den 30 september 2007, kom jag hem från ett kort besök i Riga. Under min vistelse där gjorde jag ofta jämförelser med staden Lviv, som jag besökte i somras. Jag funderade över varför jag blev så förtjust i Lviv (i västra Ukraina), varför jag förälskade mig i staden. Riga är en fin stad, men den kändes inte alls så spännande som Lviv. Riga var för mig som vilken storstad som helst - moderna och flotta affärer, moderna bilar. Visst var gamla staden fin, men trånga gränder finns också i Lund eller i Stockholm... Och den nya staden - höga hus med affärer som överallt annars. Raka gator, lite tråkigt. Jo, här fanns en del fina gamla trähus, de skapade stämning. Riga är en platt stad. På Alberta iela finns många jugendhus, men tyvärr kom vi aldrig dit, min kompis och jag. Det hade kanske varit en upplevelse! (Mer om Riga-resan under "Tema Lettland": Några septemberdagar i Riga.)

Åter till Lviv! Varför känner jag så starkt för den staden? Jag ska fatta mig kort: Lviv är en kuperad stad; här finns långa gator som inte löper spikrakt; här finns en fantastisk arkitektonisk blandning - renässans, barock, klassicism, jugend, funkis; gatorna löper kors och tvärs och uppvisar inget rätlinjigt mönster; här finns massor av grönska; här finns olika kulturer: armenisk, judisk, polsk, rysk, ukrainsk (och centraleuropeisk från tiden i Österrike-Ungern); här finns fantastiskt många (och fina!) kyrkor i olika stilar och från olika tidsepoker; så många fina hus av olika slag; konsumtionssamhällts attribut saknas i stor utsträckning i gatubilden: mycket få trendiga affärer och människor som klär sig enligt sista skriket, iskalla skrytbyggen i glas och betong saknas nästan helt; staden känns som en jättelik by - den utstrålar ett slags gammaldags trygghet; många hus skulle nog behöva renoveras, men ett visst mått av förfall kan vara charmigt (åtminstone för en besökare) - husen lever; de flesta husen såg ut att vara i hyggligt skick; spårvagnar och maršrutkor (proppfulla minibussar) står till buds för den som vill åka kollektivt: Lviv (över 700 000 invånare) saknar stadsbussar; Lviv har så många ansikten, så mycket charm, patina... den är som en dröm! Den är en av mina favoritstäder (jämte Prag, České Budějovice, Perugia, Marstrand...).

Hoppas att fotona nedan uttrycker något av allt detta! (Besöket i Lviv ingick i en resa som jag gjorde tillsammans med en polsk kompis, Jarek, juli-augusti 2007. Resan tog oss till östra Polen, västra Ukraina och norra Rumänien. Läs min reseberättelse, En resa i Galizien, Bukovina och Karpato-Rutenien sommaren 2007, under "Tema Rumänien". Där finns många, många fotografier, bland annat från Lviv.)

Foton från ett besök i Lviv sommaren 2007

Utanför järnvägsstationen i Lviv. Ankomst.Utanför järnvägsstationen i Lviv. Ankomst.

Ett sjukhus i Lviv.Ett sjukhus i Lviv.

Någonstans i staden.Någonstans i staden.

I Lviv.I Lviv.

Bernhardinerkyrkan.Bernhardinerkyrkan.

Potocki-palatset.Potocki-palatset.

Arkitektur från 1900-talets början. Huset för tankarna till Prag.Arkitektur från 1900-talets början. Huset för tankarna till Prag.

Rådhustorget.Rådhustorget.

Innergård, Rådhustorget.Innergård, Rådhustorget.

Rådhustorget.Rådhustorget.

Ett torg.Ett torg.

Rådhustorget.Rådhustorget.

Portar.Portar.

Sköna toner.Sköna toner.

I Lviv.I Lviv.

I Lviv.I Lviv.

I Lviv.I Lviv.

I Lviv.I Lviv.

I Lviv.I Lviv.

Vaz och Volga.Vaz och Volga.

I Lviv.I Lviv.

En kyrka.En kyrka.

Bostadshus mitt i stan.Bostadshus mitt i stan.

I Lviv.I Lviv.

Jugendarkitektur.Jugendarkitektur.

Armeniska kyrkan.Armeniska kyrkan.

Utsikt från Visoki Zamok.Utsikt från Visoki Zamok.

Skansen.Skansen.

Skansen.Skansen.

Skansen.Skansen.

Skansen.Skansen.

Skansen.Skansen.

Skansen.Skansen.

En av Lvivs många kyrkor.En av Lvivs många kyrkor.

I Lviv.I Lviv.

I Lviv.I Lviv.

Jugendarkitektur.Jugendarkitektur.

I Lviv.I Lviv.

En kyrka i Lviv.En kyrka i Lviv.

I Lviv.I Lviv.

I Lviv.I Lviv.

Farväl Lviv!Farväl Lviv!